Fra arkiverne: Det midtjyske sukkerregimente

Nedenstående übersure opstød skrev jeg i januar 2014, men fik det aldrig smidt på bloggen. Fra starten af skoleåret 2014-15 er det mit indtryk, at de omtalte problemer er blevet lidt bedre (til gengæld er skolen så kommet i lokalmediernes søgelys på grund af horribelt dårlig rengøring på indskolingens toiletter), men jeg holder antennerne ude. De skal fandeme ikke dø i synden.

* * * * * * * * * * * * *

Tobias kommer hjem efter en dag i skolens fritidsordning og fortæller, at de har fået kage. Nå ja, hvad pokker. Der var vist også en anledning til det, en eller anden fødselsdag eller sidste arbejdsdag eller sådan noget, og ja, ja. Tobias kommer hjem en anden dag, hvor det har været varmt, og fortæller, at de fik is – endda vaffelis – i skolefritidsordningen (herefter forkortet SFO’en, og nej, vi har ikke hørt det sidste til den endnu). Æhm … okay? Til eftermiddagsmad, eller hvad? Ja, ja, siger drengen. Hmmmmm. Faderen grynter bagstræberisk og spiller rollen som vranten Spielverderber perfekt. Hvad skal dét nu til for? Nå, men hvad faen – det tager de vel ikke skade af. Omend eftermiddagsmaden i den SFO af og til byder den kålentusiastiske og fiberhyldende fader midt imod: Jeg mener, hvide pastaskruer med ketchup som eftermiddagsmåltid til børn i voksealderen …? Nå, men.

bliver det jul, og i både skolen og SFO’en sander alt til i en veritabel storm af slik, kage, æbleskiver, småkager og andre godter, som én dag resulterer i, at knægten kommer hjem fra skole uden at have spist noget som helst med fibre, men uden sukker, siden morgenmaden og ender med at have det fysisk dårligt og kaste op. Her får faderens i forvejen skumle humør et par solide nøk nedad. På forældreintra kan han læse klasselæreren give grønt lys til, at ungerne har “godter” (der nævnes som eksempler kage, chips og slik) med i skole i december. Til uddeling blandt klassekammeraterne, forstås, ingen skal jo snydes i det store fedt- og sukkerorgie.

Og bliver faderen decideret vred.

“Jeg er med på, at folk har forskellige holdninger til, hvad man skal spise, og jeg kunne aldrig DRØMME om at fratage andre mennesker retten til at give deres unger kage og slik og is oftere, end jeg selv gør det”, tordner han op mod motorlarmen fra en kandiseret B-52, der tæppebomber 1b med tomme kulhydrater. “Det er deres valg! Men ved at præsentere Tobias for de syge mængder slik, is, kage og chips i skolen og SFO’en (og ja, han er ikke spor anderledes end alle andre børn, så selvfølgelig spiser han det da) fratager man mig MIT valg: nemlig selv at bestemme, hvad vi her i familien skal spise af den slags, og hvornår. Hvad nu, hvis man gerne vil hygge sig med en kage til eftermiddagskaffen fredag, men så erfarer, at de allerede har ædt sig midtover i kage henne i skolen? Skal man så bare sige “pyt med det”, lade stå til, spise kagen og flerdoble den mængde sukker, Tobias skulle have haft den dag?”

(Kunstpause)

“Og så spiser vi endda ret fornuftigt her i familien, og ingen af os er overvægtige. Det er der ellers ret mange, der er efterhånden: ved udgangen af oktober 2011 var 47 % af den voksne danske befolkning overvægtig (siger Sundhedsstyrelsen lige her). Forestiller man sig, at en laissez-faire-holdning til sukker og fedt, der beviseligt er skidt for sundheden og folks vægtproblemer, vil gøre dén statistik ret meget bedre?”

Nej, selvfølgelig gør man ikke dét, og kommunen har da også en forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik, hvoraf det fremgår, at “borgerne […] skal opleve, at der er mulighed for at træffe sunde valg i hverdagen […] i de kommunale institutioner”, og hvori folkeskolens rammers betydning  “for børns og unges sundhed og trivsel i hverdagen” anerkendes.

Men hvorfor helvede, indvender den sure fader, er der så så meget slik, kage, hvid pasta, chips, is og deslige på knægtens skole? Af rendyrket ondskab? Nej. Dumhed? Næppe. Uvidenhed? Måske. Vanetænkning? Temmelig sikkert.

Der kommer et læserbrev eller en henvendelse til skolen eller kommunen ud af det her en dag, det kan jeg love jer. Det vil måske være som at slå i en dyne, men det skal ikke være uforsøgt.

Etiket: , , , , , ,
Udgivet i Dansk
Kategorier